Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΜΗ ΜΑΣ ΛΗΣΜΟΝΑΤΕ…ΜΗ.!


Hρώον Μοχού
ΗΡΩΪΚΩΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΞΩΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ…..

Δαβίδ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ..[του Σάρακα πατέρας..]σκοτώθηκε το 1897 στην Ελιά από τους Τούρκους….στην ίδια μάχη τραυματίστηκε και ο Γιώργης του Μπελιβάνη 75 χρονών τότες..
Γεώργιος Μιχαήλ ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ..[του Μίχαλου] Ανθυπολοχαγός..σκοτώθηκε το 1918 στην Δοϊράνη..
Κωνσταντίνος Εμμανουήλ ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ…[του Στεγίτη] Στρατιώτης..σκοτώθηκε στην Μικρά Ασία το 1922
Νικόλαος Ανδρέα ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ..[του Δημοσθένη του Λεφούτσο αδερφός.]Ανθυπασπιστής..σκοτώθηκε στον Βαλκανικό  πόλεμο το 1912-13.
Εμμανουήλ Νικολάου ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ.[πατέρας του Μανώλη του Ντίγρη.] Λοχίας…σκοτώθηκε στην Μικρά Ασία το 1922 στην Μελεμένη..[πιάστηκε αιχμάλωτος κι’εβασανίστηκε από τους Τούρκους..]
Εμμανουήλ Ιωάννου ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ……
Μιχαήλ Δημητρίου ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ.[γιός του Δημήτρη του Σερντά..του Δασκάλου]..Στρατιώτης..σκοτώθηκε το 1918 στον Α’Παγκόσμιο..
Νικόλαος Εμμανουήλ ΦΡΟΥΔΑΡΑΚΗΣ..[γιός του Μανώλη του Κόκκινου από το Μετόχι..].Στρατιώτης..σκοτώθηκε στην Μικρά Ασία το 1922..
Εμμανουήλ Γεωργίου ΚΟΡΝΕΛΑΚΗΣ.[Ρήγας]..[αδερφός του πατέρα του Μιχάλη του Κουνάλη.]Στρατιώτης..σκοτώθηκε στην Μικρά Ασία το 1921-22.
Γεώργιος Εμμανουήλ ΠΑΡΑΒΟΛΙΑΣΑΚΗΣ..[παπούς του Γιώργη του Τρακοσάρη.. με καταγωγή από την Νεάπολη.].Στρατιώτης..σκοτώθηκε στην Μικρά Ασία το 1922.
Ιωάννης Εμμανουήλ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ..[του Νικολάκη αδερφός.]Χωροφύλακας..σκοτώθηκε στην Μικρά Ασία..
Μανώλης  ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ..[του ΓιακουμοΧατζή.]..Ταγματάρχης..Εκτελέστηκε το 1943 από τους Γερμανούς στην Αγιά Χανίων
Αντώνιος Π. Ιωάννου ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ..[του παπά Γιάννη γιός…και αδερφός του παπά Νικόλη]…σκοτώθηκε στην Μικρά Ασία το 1921-22
Γεώργιος Νικολάου ΚΑΡΓΙΩΤΑΚΗΣ..[του Καργιώτη του ψάλτη γιός]…σκοτώθηκε στον Βαλκανικό Πόλεμο
Κωνσταντίνος Νικολάου ΜΟΡΦΟΥΛΑΚΗΣ…[του ΜορφουλοΝικόλη γιός]..Χωροφύλακας..σκοτώθηκε στην Μικρά Ασία
Κωνσταντίνος Παύλου ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΑΚΗΣ…[του Γιώργη του Σοροπαυλή αδερφός]..Χωροφύλακας…σκοτώθηκε στην Μακεδονία …
Εμμανουήλ Ιωάννου ΚΑΣΤΙΓΑΚΗΣ..[γιός του Τζάνη…αδερφός τσι Ριρίκας.]Στρατιώτης…σκοτώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου το 1948 στο ύψωμα της Κορώνας
Εμμανουήλ Δαβίδ ΚΑΤΡΙΑΔΑΚΗΣ..[γιός του Δαυβή του Κατριά.]..Στρατιώτης..σκοτώθηκε στον Αλβανικό Πόλεμο
Μιχαήλ Ιωάννου ΤΕΡΖΑΚΗΣ…[ γιός του ΤερζοΓιάννη…ανηψιός του Γιωργούλα.]σκοτώθηκε στην Μακεδονία την περίοδο του εμφυλίου από Έλληνες..
Νικόλαος Αριστείδου ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ..[εγγονός του Λούρο.]Στρατιώτης..σκοτώθηκε το 1949 στο Κιλκίς..
Εμμανουήλ Δημητρίου ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ…[τσι ΚουρουποΣοφίας γιός.]..Αστυνομικός.. τον σφάξανε στην Βέροια το 1947 την περίοδο του εμφυλίου.
Εμμανουήλ Αντωνίου ΖΕΡΒΑΚΗΣ..[γιός του Νουραντώνη]…σκοτώθηκε το 1945 στον ανταρτοπόλεμο 27 χρονών…ήταν στην ομάδα του Μπαντουβά..
Κωνσταντίνος Εμμανουήλ ΚΑΣΤΙΓΑΚΗΣ..[του Γιώργη του Καστίγο αδερφός]…Στρατιώτης…σκοτώθηκε το 1941 στην Πρεμετή..
Μιχαήλ Γεωργίου ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ..[γιός του Γιώργη του Χιρμή.]σκοτώθηκε το 1949 στον εμφύλιο στον Γράμμο.
ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Λευτέρης…..τον σκότωσαν οι Γερμανοί στον Μοχό την κατοχή..
ΦΡΟΥΔΑΡΑΚΗΣ  Χαράλαμπος…[του Πακιδώνη]…σκοτώθηκε ενώ υπηρετούσε την θητεία του σαν Στρατιώτης, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και άγνωστα αίτια, την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών…το 1968
ΦΡΟΥΔΑΡΑΚΗΣ Γεώργιος

ΧΡΟΝΑΚΗΣ Αντώνιος

ΜΟΡΦΟΥΛΑΚΗΣ Κωνσταντίνος
ΦΙΛΙΠΙΔΗΣ Νικόλαος
ΚΑΣΤΙΓΑΚΗΣ Εμμανουήλ

ΜΠΙΤΖΑΡΑΚΗΣ Εμμανουήλ


ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΟΧΟΥ
Καπετανάκης Γεώργιος…[Καζάς ]
Κριτσωτάκης Γεώργιος..[Γιατρός]
Μανώλης Γιακουμάκης..[Ταγματάρχης]
Μιλτιάδης Δετοράκης..[Ντετορής]
Αριστείδης Σταματάκης..[Φιντίκης]
..ήταν ενταγμένοι στην ομάδα κάποιου Μπετίνη από τσ’Αρχάνες…
[ την παραπάνω  Αντιστασιακή  Οργάνωση βοηθούσαν οι..
Ο Κωστής του Καρά Μανώλη….Ο Καμαράτος…Ο Μπιζάνης…Ο Νικόλης του Διαμαντή…Ο Μανώλης Ζερβάκης του Νουραντώνη…Ο Βασίλης τ’Αντωναρά…και Ο Γιάννης του Πρίτσιπα..]
Όρθιοι από αριστερά…Σταυρακάκης Εμμανουήλ…Βασιλάκης Μιχάλης…Καπετανάκης Ιωάννης….και πιθανόν ο Μπιτζάρος….οι δύο καθήμενοι είναι αγωνιστές από τα Χανιά…η φωτ.πρέπει να είναι βγαλμένη το 1905 στην Θέρισο Χανίων μετά την αποτυχία του κινήματος των Βενιζελικών εναντίον του Πρίγκιπα Γεωργίου..[φωτο.Γιώργης Σταυράκης]
ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στους Μοχιανούς Αγωνιστές..!!!

Οπλαρχηγοί και Αγωνιστές της Λαγκάδας…καθήμενος αριστερά ο Σκοτεινιανός και δίπλα ντου ο Μπιτζάρος από τον Μοχό….οι άλλοι μου είναι άγνωστοι….
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ….
Το 1896 ένα καϊκι Εγγλέζικο προσάραξε στην ενδιάμεση περιοχή Σταλίδας-Χερσονήσου και ήταν γεμάτο με όπλα και πολεμοφόδια, τα οποία προοριζόταν για τις επαναστατικές ομάδες της γύρω περιοχής…από τον Μοχό κατέβηκαν ο Σκοτεινιανός…ο Μπιτζαρομανώλης και ο Τερζομιχάλης και πήραν 250 τουφέκια και τα μετέφεραν στους αγωνιστές της Λαγκάδας…..την επόμενη ημέρα μετέφεραν από το Σίσι άλλα 50 όπλα  Εγγλέζικα και αυτά…..
Ο  Οπλαρχηγός Τρυφίτσος ερχόταν ταχτικά στον Μοχό όπου υπήρχε ομάδα 300 ενόπλων αγωνιστών και τους ενημέρωνε σε ποιές περιοχές θα δράσουν…στην ομάδα τους είχαν και τον περιβόητο Διαβόλη..[πρώτος ξάδελφος του Σκοτεινιανού.] που ξεχώριζε για τις ριψοκίνδυνες αποστολές του…[είχε σκοτώσει στην Ελιά κάποιον Αγριμάνη σε ένα καυγά και έκτοτε φυγοδικούσε και κρυβόταν στα Μοχιανά βουνά….ήταν ο ποιό δεινός ζωοκλέφτης των Τουρκών…από το Σίσι μέχρι τις Γούβες…μικροκαμωμένος αλλα σωστός Διάβολος…όπως τον αποκαλούσαν όσοι έτυχε να τον γνωρίσουν…]
Το 1943 ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μοχού  Αριστείδης  Ιωαννίδης έβαλε φόρο στα σιτηρά δήθεν για να βοηθήσει τους φτωχούς κατοίκους…αυτός όμως τα κράτησε στην αποθήκη του και οι χωριανοί τον κυνήγησαν για να τον λυτζάρουν…αυτός πήγε και κρύφτηκε στο σπίτι του Βλαστού όπου πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στον δρόμο και του φώναζαν να βγεί έξω….ο Γιάννης ο Βλαστός βγήκε στην ταράτσα και έριχνε ξύλα και κουτσούρια να τους διαλύσει..κατάφερε και τον φυγάδευσε από την πίσω μεριά και την νύχτα κατέβηκε στα Μάλια όπου είχαν το στρατηγείο τους οι Γερμανοί και τους ανέφερε ότι οι Μοχιανοί επαναστάτησαν και δημιουργούν ταραχές στο χωριό….οι Γερμανοί έστειλαν απόσπασμα στον Μοχό και υπο την απειλή των όπλων επέβαλαν την τάξη…έκτοτε ο Ιωαννίδης εξέπεσεν του αξιώματός του και έγινε ανεπιθύμητος  στο χωριό, διότι τον θεωρούσαν συνεργάτη των Γερμανών…..
..[Τα παραπάνω Ιστορικά στοιχεία μου αφηγήθηκε ο Γιάννης του Μπλακοντούζη τον οποίο και ευχαριστώ πολύ..!!!]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...