Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ Στέφανος



Ο Μοχιανός υπάλληλος του Τ.Τ.Τ. στην Αδριανούπολη το 1920

Ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία είναι ο Στέφανος Αντ. Δετοράκης από το Μοχό.

Το 1920 τοποθετήθηκε στην τότε ελληνική Αδριανούπολη στο γραφείο των Ταχυδρομικών Τ.Τ.Τ. (Ταχυδρομεία, Τηλεγραφεία, Τηλέφωνα).

Η Αδριανούπολη που ονομάζεται τουρκικά EDRINE από το “Αδριανός” (αυτοκράτορας του Βυζαντίου που την ανοικοδόμησε) στους Βαλκανικούς πολέμους καταλήφθηκε από τους Βουλγάρους, αλλά στη συνέχεια ανακαταλήφθηκε από τους Τούρκους. Μετά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το καλοκαίρι του 1920, καταλήφθηκε από τα ελληνικά στρατεύματα και ορίστηκε ως πρωτεύουσα του Γενικού Στρατηγείου. Τα Τ.Τ.Τ. στην Αλεξανδρούπολη οργάνωσαν γραφείο στην Αδριανούπολη και το ανέθεσαν στον Στέφανο Δετοράκη. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή στα τέλη του 1922, η Αδριανούπολη εγκαταλείφθηκε από τον ελληνικό στρατό και 30.000 περίπου Έλληνες. Ο Δετοράκης επανήλθε στην Αλεξανδρούπολη.


Στην φωτογραφία πάνω κάτοικοι της πόλης, μεταξύ των οποίων και δύο Τούρκοι με φέσι (ο ένας μάλλον αστυνομικός). Ο Στ. Δετοράκης είναι εκείνος που κάθεται οκλαδόν. Στην κάτω φωτογραφία απεικονίζεται τμήμα του ελληνικού στρατού στην Αδριανούπολη.
Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Δετοράκης από τα Τ.Τ.Τ. πήγε στον ΟΤΕ και αποστρατεύτηκε ως Διευθυντής ΟΤΕ Πατρών. Οι φωτογραφίες ανήκουν στη συλλογή του κ. Ευάγγελου Ρουσοχατζάκη, πρωτανηψιού του Στ. Δετοράκη…
Ημερομηνία δημοσίευσης:
30/11/2009http://www.patris.gr/articles/170002/105851#.UqNlKzf1c0M

http://www.cretalive.gr/history/view/mia-parea-sthn-adrianoupolh-to-1919/66684
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...